Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Η περίοδος 1054-1081

Η περίοδος 1054 -1081

1.1025: θάνατος του Βασιλείου του Β΄Βουλγαροκτόνου.Αστάθεια στο κράτος,οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα τη πτώχευση του κράτους.
2.1071:μάχη του Ματζικέρτ.Ήττα των βυζαντινών και μόνιμη εγκατάσταση των Τούρκων στην Ανατολή.
Οι Σελτζούκοι Τούρκοι,γύρω στο 1000,καταφθάνουν από τα βάθη της Ασίας στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής και διαλύουν τα αραβικά χαλιφάτα.
Ο αυτοκράτορας Ρωμανός ο Δ΄ο Διογένης προσπάθησε να τους σταματήσει αλλά χωρίς επιτυχία,αιχμαλωτίστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος και επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη εξοντώθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Οι Σελτζούκοι κατέκτησαν όλη τη Μ.Ασία μέσα σε δέκα χρόνια.
3.Στη Δύση ,οι Νορμανδοί κατέκτησαν τις τελευταίες βυζαντινές κτήσεις της Ιταλίας αλλά στο εσωτερικό ξέσπασε αιματηρή εξέγερση όταν η τιμή του ψωμιού και άλλων αγαθών ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη.
4.Το 1081 ανεβαίνει στον θρόνο ο Αλέξιος ο Α΄Κομνηνός   που εκπροσωπούσε τη στρατιωτική αριστοκρατία της Μ.Ασίας.

Η εσωτερική πολιτική των Κομνηνών

 • η φορολογική πολιτική του Αλεξίου ήταν επιβαρυντική και επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τη θέση του λαού και ιδίως  των αγροτών.
 • ο θεσμός της πρόνοιας
Πρόνοιες ονομάστηκαν οι αγροτικές εκτάσεις ή το δικαίωμα είσπραξης φόρων  με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής υπηρεσίας.Οι στρατιωτικοί που είχαν αυτό το δικαίωμα ονομάστηκαν προνοιάριοι,ήταν έφιπποι και αρχηγοί ομάδας πολεμιστών.Οι πρόνοιες δεν μεταβιβάζονταν ούτε κληροδοτούνταν.

Η ανατολική πολιτική των Κομνηνών

 • οι Κομνηνοί γενικά προσπάθησαν είτε με τη διπλωματία είτε με εκστρατείες να δημιουργήσουν σχέσεις ανοχής με τους Σελτζούκους και όταν ο σουλτάνος προέβη σε επιθετικές ενέργειες,ο Μανουήλ Κομνηνός  τον αντιμετώπισε στο Μυριοκέφαλον της Μ.Ασίας το 1176.Ο βυζαντινός στρατός υπέστη καθολική ήττα και οι συνέπειες της ήττας αυτής ήταν οι εξής: 
 • απώλεια της Μ.Ασίας για τους βυζαντινούς
 • εξισλαμισμός της Μ.Ασίας 
 • καταστροφές πόλεων και αφανισμοί πληθυσμών
 • τις καταστροφές των Τούρκων συμπλήρωσαν η πείνα και η πανούκλα
 • ερήμωση εκτεταμένων περιοχών και εποικισμός των περιοχών αυτών από τους Τούρκους.
Η ιταλική και βαλκανική πολιτική των Κομνηνών
 • δόθηκαν προνόμια στη Βενετία από τον Αλέξιο τον Α΄και με το χρυσόβουλλο του 1082 οι Βενετοί απέκτησαν το δικαίωμα  να εμπορεύονται στη βυζαντινή αυτοκρατορία χωρίς να πληρώνουν δασμούς.Τους δόθηκαν επίσης καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και έτσι δημιουργήθηκε το αποικιακό κράτος της Βενετίας στην Ανατολή και η αυτοκρατορία έχασε τον κυριαρχικό εμπορικό της ρόλο.
 • όταν ο Μανουήλ προσπάθησε να πάρει πίσω τα προνόμια αυτά,υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Βενετίας και αυτοκρατορίας αλλά και αιματηρές συγκρούσεις στην ίδια τη Βασιλεύουσα  εναντίον των Βενετών και γενικά των Δυτικών.
 • στη Βενετία δημιουργήθηκε σταδιακά η αντίληψη ότι μόνο η οριστική εξάλειψη  της βυζαντινής αυτοκρατορίας θα άφηνε ανοιχτό τον δρόμο για μονοπώληση του εμπορίου στην Ανατολή.
 • στα Βαλκάνια οι Κομνηνοί πέτυχαν μια ευνοϊκή ρύθμιση των σχέσών τους με τους Ούγγρους αλλά το 1185 ιδρύεται το Β΄βουλγαρικό κράτος υπό τους Πέτρο και Ασάν,πράγμα που σήμανε το οριστικό τέλος της βυζαντινής κυριαρχίας στα Βαλκάνια.